Minden, amit a matricákról, fóliákról és nyomtatásról tudni érdemes.

Ray Stanton Avery, aki feltalálta az öntapadós matricát

Ray Stanton Avery, az egyszerű címkétől a modern öntapadós matricákig terjedő úttörő útjának megalkotója, igazi példaképe az innováció és a kitartással elérhető siker történetének. Avery 1907. január 13-án született Oklahomában, és gyermekkorától kezdve kénytelen volt szembenézni az anyagi körülmények keménységével, miután családja elvesztette gazdaságát egy törvényhozási változás következtében. Ez a kemény valóság azonban nem szegte kedvét, hanem motiválta a termékeny és ambiciózus életmű megteremtésére.
öntapadós matricák ray stanton

A fiatal Ray Stanton Avery azonnal felismerte a kreativitás és az elszántság erejét, és miután keletre költözött, számos különféle munkát vállalt, köztük mozigépész, és lapkiadó üzletvezető is volt. Mindemellett folytatott egy éjjeli iskolai tanulmányokat, ahova saját készítésű motorkerékpárján járt. Ezek a tapasztalatok kemény munkához edzették, és ráébresztették, hogy a sikeres vállalkozások gyakran az egyszerű, de kritikus problémákra adott válaszokból születnek.

A vállalkozó szellemének következő állomásaként 1935-ben megalapította saját vállalkozását, amellyel egy olyan problémára keresett megoldást, amellyel minden vállalkozásnak meg kellett küzdenie: hatékony és gyors címkézés. Egy Los Angeles-i garázsban hozta létre egyszemélyes nyomdáját, ahol úttörő módszert talált ki a papírcímkék előállítására. Innovációja az volt, hogy a címkék hátoldalán egy előre felvitt ragasztóréteget hozott létre, melyet egy olyan speciális papírral fedett, amit könnyű volt eltávolítani anélkül, hogy károsítaná a ragasztót.

Az Avery által kifejlesztett új terméket „Kum Kleen” címkéknek nevezte, és azok gyorsan népszerűvé váltak a kereskedők körében, mivel jelentősen megkönnyítették a termékek címkézését. Mindez azért volt lehetséges, mert Avery újításaiban mindig is a felhasználók igényeit helyezte előtérbe, és az elsődleges célja mindig az volt, hogy megkönnyítse a mindennapi üzleti folyamatokat.

Ahogyan a vállalkozás terjedt, Avery cégét, az Avery Adhesive Label Corp.-ot szélesebb vállalattá fejlesztette. A háború alatti és azt követő években a cég boomot élvezett, és új piacokra terjeszkedett, ahol az önragasztó címkéknek még mindig volt helyük a növekvő gazdaságban. A változatos felhasználás, a könnyű alkalmazás és a termék magas minősége a vállalatot az öntapadós címkék terén piacvezetővé tette.

Az Avery Dennison Corporation, ahogy később nevezték, az újítás és a fejlődés szimbólumává vált az ipari nyomtatásban. Ray Stanton Avery vállalkozói szellemét a cég további terjeszkedése és termékkínálatának bővítése jellemzi. A cég ma már több szegmensben van jelen, mint például az irodai kellékek, a kiskereskedelem, az ipari címkék és több.

A cég alapítója, Avery, nem csupán üzletemberként, hanem társadalomformálóként is hagyott nyomot. Tudta, hogy a dolgozói a vállalat legnagyobb értékei, ezért bevezetett egy részvényjuttatási tervet a dolgozók számára, amellyel ők is részesedhettek a vállalat sikerében. Így nem csak a vállalat növekedését segítette elő, de a dolgozók hűségét és elkötelezettségét is növelte.

Avery, aki 1997-ben hunyt el, nemcsak mint az öntapadós címkék feltalálója marad emlékezetes, hanem mint egy olyan személy, aki hozzájárult az ipari forradalomhoz, és aki munkavállalói iránti tiszteletével és elkötelezettségével egyben megújította a munkahelyi kultúrát is. Az öntapadós matrica általa elindított története nemcsak egy üzleti siker, hanem az emberi találékonyság és innováció lenyűgöző bizonyítékaként is szolgál, amelyek ma is formálják életünket és piacainkat. Az Avery Dennison továbbra is az ő szellemiségét hordozza magában, igazolva, hogy Avery hagyatéka az öntapadós matrica mellett a vállalkozás és az innováció terén is él és virul tovább a modern világban.

Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Facebook
WhatsApp
Telegram
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Print

legfrissebb
cikkek

Értesülj elsőként a
friss tartalmainkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

hírlevél feliratkozás